Nederland doet weer belastingaangifte. Werk jij als zelfstandig professional in de schoonheids- of wellnessbranche en ben je als zzp’er, freelancer of mkb’er ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK)? Dan is het goed om na te gaan of je óók ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Want dat is niet altijd zo én heeft gevolgen voor de manier waarop je je aangifte invult. Direct weten of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Doe de OndernemersCheck op belastingdienst.nl/ondernemers.

Als je een bedrijf hebt en ingeschreven staat bij de KVK, betekent dit niet dat de Belastingdienst je automatisch als ondernemer voor de inkomstenbelasting ziet. Dit hangt af van een aantal voorwaarden. Wil je weten of je aangifte moet doen als ondernemer? Doe de OndernemersCheck. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen over je onderneming in 2022 geeft de OndernemersCheck snel én anoniem een goede indicatie of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt. En wat dit betekent voor je belastingaangifte.

Mogelijke uitkomsten van de OndernemersCheck:

  • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Je doet dan aangifte als ondernemer. Vul je inkomsten in als ‘Winst uit onderneming’. Ook kun je mogelijk gebruikmaken van aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek of de MKB-winstvrijstelling.
  • Je bent géén ondernemer voor de inkomstenbelasting. Ook dan doe je aangifte, maar als particulier. De winst van de onderneming geef je in de aangifte op als ‘Inkomsten uit overig werk’.

Wees voorbereid: gebruik de aangiftechecklist

Het invullen van de belastingaangifte vraagt om een goede voorbereiding. De zes checks in de aangiftechecklist voor ondernemers helpen je bij een soepele, goede en volledige aangifte. Zo zit jij er helemaal klaar voor.

 

Meer weten?

Heb je vragen of kom je er niet uit? Een beetje extra hulp is nooit ver weg. De Belastingdienst biedt hulp aan, bijvoorbeeld via sociale media.
Kijk op belastingdienst.nl/aangifte voor de hulpmiddelen van de Belastingdienst.
Op belastingdienst.nl/ondernemers vind je meer informatie voor ondernemers.